18 juli 2013

Levensechte hand


Wist je dat het bekendste schilderij van Nederland helemaal niet 'de nachtwacht' heet? Iedereen noemt het de nachtwacht, maar Rembrandt heeft helemaal geen nachtwacht geschilderd. Het is een schutterij die de naam de kloveniers draagt. Rembrandt gebruikte veel donkere kleuren in de achtergrond van het schilderij om het contrast met de lichte stukken en het effect van het strijklicht zo groot mogelijk te maken. Hij deed dat dus niet omdat de schutterij er in de nacht op uit trok.


En ergens midden in het enorme schilderij steekt een hand recht naar voren. Wanneer je vanaf een afstandje over de toeristen heen naar die hand kijkt is het net alsof hij echt is. Het is alsof hij zo vanuit het schilderij naar jou uitgestoken is. Levensecht.






-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Betty Franke schrijft proza en gedichten onder het pseudoniem ArtemisiA, een inspiratiesite voor mensen die op zoek zijn naar een diepere zin van dit leven of spiritualiteit en die geïnteresseerd zijn in wat kunst, muziek, poëzie en proza ons daarover kunnen vertellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten