8 maart 2012

Het Mirakel van Amersfoort


In 1444 ging het jonge meisje Geertje Arends uit Nijkerk op weg naar Amersfoort om in te treden in het klooster. Ze kreeg van haar ouders als een soort bruidschat een eenvoudig Mariabeeldje mee. Het was van pijpaarde en heel klein, ongeveer ter grootte van een kindervoet. Toen ze de grote stad naderde voelde ze zich een beetje verlegen over het goedkope beeldje en schaamde zich er voor. Ze wierp het in de stadsgracht. Bij aankomst in het Agnietenconvent vertelde ze er niets over.

Een paar dagen later kreeg het vrome dienstmeisje Griet Alberts, een droom. Er werd haar gezegd dat ze naar de stadsgracht moest gaan. Er zou iets voor haar in het water drijven. Vreemd, want het was hartje winter, bijna Kerst, en de stadsgracht was bevroren.

De volgende morgen ging Griet op weg. Bij de stadsgracht aangekomen keek ze goed. En warempel, daar zag ze Maria drijven. Ze pakte haar emmertje en haalde het beeldje ongeschonden uit het ijs. Verbaasd en verheugd bekeek ze het. Ze nam het beeldje mee naar huis en stak er een kaars voor aan. Die kaars brandde drie keer langer dan normaal.

Vol van wat haar was overkomen bezocht Griet haar biechtvader, een pater Karmeliet die de Sint-Joostenkapel beheerde. Ze vertelde wat haar overkomen was. De pater maakte het verhaal bekend en zette het beeldje in de kapel, die nu bekend werd als Onze-Lieve-Vrouwekapel. Het mirakel van het Mariabeeldje van Amersfoort verspreidde zich daarna snel en er gebeurden nieuwe wonderen. Mensen werden genezen of kregen raad bij moeilijke besluiten.

Dankzij de wonderen werd Amersfoort een florerende bedevaartsplaats. Pelgrims kwamen van heinde en ver; zowel uit binnen- als buitenland. Tot op de dag van vandaag vindt er ieder jaar in Amersfoort een omloop plaats, die de laatste jaren zelfs weer meer publiek trekt.

Bron: www.idoolvanalletijden.nl




-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Betty Franke schrijft proza en gedichten onder het pseudoniem ArtemisiA, een inspiratiesite voor mensen die op zoek zijn naar een diepere zin van dit leven of spiritualiteit en die geïnteresseerd zijn in wat kunst, muziek, poëzie en proza ons daarover kunnen vertellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten