25 februari 2012

Eindeloos bewustzijn

Ademhalen onder de maan. Dat doen we allemaal en meestal onbewust. Maar er zijn momenten waarop die automatische ademhaling een grotere rol van betekenis gaat spelen. Bijvoorbeeld als je buiten adem bent, in ademnood komt of als je je laatste adem uitblaast. Vorige week was ik bij een bijeenkomst over Bijna Dood Ervaringen (BDE) en reïncarnatie, georganiseerd door de katholieke kerk in Amersfoort. Een zachtaardige dame deelde haar persoonlijke ervaring van een BDE.


Ademhalen onder de maan: het is de titel van de laatste gedichtenbundel van Ingmar Heytze. En één van zijn gedichten heet: tweede meditatie.

Iemand blaast je uit als een paardebloem.
Naakt zweef je door het donker en je weet het niet -
wat donker is, of licht, of naakt, of jij, of zijn.
Wel drijven er zaadjes om je heen, pluizen op weg
naar niets. Misschien landt er één in zachte aarde.
De kans op groei blijft wonderbaarlijk klein,
maar alles zweeft. Alles is samen jij.

Ik denk dat, als ik dit gedicht aan deze mevrouw laat lezen, zij zal zeggen dat het haarscherp weergeeft wat zij heeft ervaren tijdens haar BDE. Een BDE komt vaak voor in een situatie waarin een persoon klinisch dood is of in een shocktoestand verkeert. 'Maar deze bewustzijnstoestand komt ook voor bij depressie, tijdens meditatie of zonder duidelijke oorzaak. Je hoeft dus géén hersenbeschadiging te hebben om een eindeloos bewustzijn te ervaren.' volgens Pim van Lommel (cardioloog en onderzoeker van BDE's). Met de titel tweede meditatie is dus niets mis.

Het ervaren van een BDE leidt altijd tot veranderingen in het leven. Tijdens de bijeenkomst werd uitgebreid stilgestaan bij de transformatie van mensen die een BDE hebben gehad. Ik geef je graag een overzicht van die veranderingen:
  • Er ontstaat een besef van wie je in diepste wezen bent. 
  • De relatie met je medemens is duidelijk veranderd. Je bent meestal beter in staat om met een groter meevoelend vermogen met anderen om te gaan.
  • Er ontstaan opvallende veranderingen in je inzicht wat het eigenlijke doel van je leven is. 
  • Er ontstaat een grotere waardering voor- en betrokkenheid bij de natuur. 
  • Je staat meer open voor veranderingen en bent minder bezig met tijd en schema’s. 
  • Je hecht duidelijk veel minder belang aan persoonlijke status, geld en materiële bezittingen.
  • Je bent niet meer bang voor de dood.
  • Over het algemeen ervaar je een toename van religieuze gevoelens. Opvallend daarbij is dat je belangstelling voor de instituten van godsdiensten, dogma’s en ‘geloofsystemen’ zeer sterk afneemt.
  • Je kan het gevoel hebben overstroomd te worden door informatie vanuit een ‘andere dimensie’. Opeens voelt je andere mensen en situaties haarscherp aan.
  • Je ervaart veranderingen op een spirituele manier: als afsterving van het oude en geboorte van het nieuwe.
Ik herkende mijzelf erg in het bovenstaande lijstje, zonder dat ik een BDE heb gehad en er waren meerdere mensen aanwezig die er een proces van spirituele groei in herkende. Eigenlijk doen we er een leven lang over om tot dit soort inzichten te komen. We worden geboren met dit innerlijk weten, maar als we kennismaken met de wereld, vervagen deze inzichten langzaam, zodat we ze gedurende ons leven opnieuw kunnen ontdekken. Mensen met een BDE maken ineens een enorme stap in dit proces en dat kan best heftig zijn. Waar iedereen groeit met kleine stapjes, groeit iemand met een BDE ineens met een reuzensprong. 

Wil je ook een stapje zetten in het proces van spirituele groei. Je kunt gaan mediteren! Een soort van ademhalen onder de maan. Ga zitten: sluit je ogen, adem diep in door je neus en blaas je adem langzaam weer uit. Herhaal dit een paar keer en voel hoe je lichaam zich ontspant. Stel je het volgende voor:

Iemand blaast je uit als een paardebloem.
Naakt zweef je door het donker en je weet het niet -
wat donker is, of licht, of naakt, of jij, of zijn.
Wel drijven er zaadjes om je heen, pluizen op weg
naar niets. Misschien landt er één in zachte aarde.
De kans op groei blijft wonderbaarlijk klein,
maar alles zweeft. Alles is samen jij.

Lukt het niet meteen de eerste keer? Zoals bij zoveel dingen: oefening baart kunst. Was alles maar zo makkelijk als ademhalen onder de maan...


Dit blog is een onderdeel van de blogtournee: 'Ademhalen onder de maan', over een dichtbundel van Ingmar Heytze. 'In ademhalen onder de maan leeft Ingmar Heytze levens van anderen - nieuwsgierig, verbaasd en soms weemoedig - want één leven is hem te weinig. Waar staat het huis waarin je óók had kunnen wonen? Hoe koester je een dochter die je nooit hebt vastgehouden? Wat zijn de gedachten van de allerlaatste mens op aarde?'




-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Betty Franke schrijft proza en gedichten onder het pseudoniem ArtemisiA, een inspiratiesite voor mensen die op zoek zijn naar een diepere zin van dit leven of spiritualiteit en die geïnteresseerd zijn in wat kunst, muziek, poëzie en proza ons daarover kunnen vertellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten